Tudatos vásárlás

(írta: v)

 

A tudatosság manapság elterjedt, mondhatni divatos kifejezés. Bizonyára Te is találkoztál már a tudatos jelenlét, tudatos táplálkozás fogalmával, s gyakran hallani a tudatos vásárlásról is. Ez nem azt jelenti, hogy – BI után szabadon – vásárlás közben végig tudod, hogy vásárolsz, hanem egy olyan fogyasztói szemléletet takar, amely figyelemmel van mind a környezetvédelmi, mind a fenntarthatósági szempontokra. A témával számos hazai és külföldi blogger, influenszer, fogyasztói közösség foglalkozik behatóan, nem is szeretnénk elvenni a kenyerüket, hanem inkább olyan szempontokat szeretnénk ajánlani, amelyeket mi is magunkévá tettünk az évek során, és amelyek segíthetnek Neked is tudatos vásárlóvá válni.

 

Mennyiség helyett minőség

 

A fogyasztói társadalmunk folyamatosan arra ösztönöz, hogy vásároljunk, elég csak a mindenhonnan özönlő reklámokra, a ravasz termékelhelyezésekre, az influenszerek újabbnál újabb termékeket megjelenítő tartalmaira gondolni. A fast fashion amellett, hogy számos ruházati cikket és aktuális trendet széles tömegek számára tett elérhetővé, el is értéktelenítette a ruhadarabokat. Hiszen ha valamit relatíve olcsón meg lehet kapni, és a következő szezonban úgyis jön helyette egy újabb darab, akkor a vásárlóban nem feltétlen alakul ki kötődés az éppen megvásárolt termék iránt, és nem is fogja úgy értékelni azt, mintha hosszabb tervezgetés, esetleg takarékoskodás után venné meg ugyanazt a ruhát vagy kiegészítőt.

A tudatos vásárló ugyanakkor nem (vagy sokkal nehezebben) enged a csábításnak, és ahelyett, hogy sok – nem egyszer egyébként teljesen felesleges – holmit halmozna fel, a minőségre helyezi a hangsúlyt. Nem kell, hogy 5 hasonló, olcsón megvett és nem ritkán gyenge minőségű télikabát álljon a szekrényben, elég 1 igazán minőségi darabot megvenni, amelyben biztosan nem fázol a legnagyobb hidegben sem, és több évig megbízható társad lesz. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy a kevesebb néha több.

 

Támogasd a helyi vállalkozásokat

 

Rengeteg tehetséges magyar kisvállalkozó kínál izgalmas és minőségi termékeket, szolgáltatásokat. Ott vannak a piacon, de elképzelhető, hogy a nagy nemzetközi vállalatóriások áru- és reklámdömpingjében nem is veszed észre őket. Némi utánajárással, tematikus vásárok (például Maker’s Market, WAMP), események látogatásával viszont könnyen megtalálhatod a legújabb kedvenceidet.

 

Azzal, hogy helyi terméket vásárolsz, hozzájárulsz ahhoz, hogy az említett kisvállalkozások talpon maradhassanak, fejlődhessenek, munkahelyeket biztosítsanak. Emellett pedig az árut nem kell a világ másik végéről utaztatni, így a bolygónk megóvásáért is tettél valamit.

 

Olvasd el a címkét, nézd meg az összetevőt

 

A tudatossággal vele jár, hogy nemcsak arra figyelsz oda, kitől vásárolsz, hanem arra is, hogy mit: milyen anyagból készült az adott termék, hol és milyen körülmények között állították elő. Ha hozzánk hasonlóan számodra is fontos a fenntarthatóság, valamint az is, hogy a ruhádat, kiegészítőidet ne kvázi rabszolgasorban tartott emberek gyártsák, akkor oldasd el a termékbe varrt vagy ahhoz csatolt címkét. Ebből megtudhatod, hogy az adott áru természetes vagy szintetikus alapanyagból készült-e, s jó esetben az etikus körülmények között történt előállításra utaló tanúsítványt is találsz rajta. A hazai kézműves termékek esetén nem kell aggódnod amiatt, hogy kik és milyen körülmények között készítették, hiszen azokat kis – gyakran családi – manufaktúrák, szakemberek gyártják.

 

Használd, amíg bírja

 

Ahhoz, hogy egy jó minőségű termék sokáig a gardróbod része legyen, Te is kellesz. Egyrészt figyelj oda a ruháid, kiegészítőid megfelelő mosására, tisztítására, ápolására (ehhez tőlünk is kaptál már tippeket). Másrészt arra bíztatunk, hogy addig használd a kedvenc darabjaidat, amíg azok bírják a gyűrődést. Ha a ruhatáradat klasszikus fazonokkal, időtlen darabokkal gazdagítod, akkor még a divat olykor viharos trendváltozásai miatt sem kell aggódnod. Fontos az is, hogy ellenállj az impulzusvásárlás csábításnak, és hogy kerüld a szó szoros vagy átvitt értelmében vett eldobható termékeket, hiszen csak így tudod maximálisan kihasználni a meglévő darabjaid élettartamát.

 

Ha meguntad, ne dobd ki, hanem ajándékozd vagy add el

 

Néha megesik, hogy akármennyire szeretünk egy ruhát vagy táskát, olyan sokat hordjuk, hogy idővel ráununk. Ha veled is ez történik, s a megunt darab egyébként még jó, hordható állapotban van, ügyelj arra, hogy ne a szemétben végezze. Attól, hogy neked már nincs rá szükséged, másnak még hasznos lehet. Számos lehetőség van az adományozásra az egyházaktól a hajléktalanszállókon át az adományboltokig. De ha inkább pénzre váltanád a már nem használt terméket, akkor eladhatod akár online, akár offline egy gardróbvásáron vagy használtruha-boltban.

 

 

A fentiek apró lépéseknek tűnhetnek, de minél többen leszünk tudatos vásárlók, annál többet tehetünk a fenntartható és zöldebb jövőért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük