VENGRU story

A történetünk

A VENGRU márkát Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás alapította 2017-ben. Célunk olyan praktikus, minőségi és egyedi táskákat készítése, amelyeket magunk is örömmel viselünk. Kezdetben a táskák elkészítésének valamennyi fázisát mi végeztük, magunk szabtuk a bőrt és varrtuk a táskákat. Mára a VENGRU mikrovállalkozássá fejlődött, s magyar bőrdíszműveseknek is munkát ad, akik kizárólag VENGRU-termékeket készítenek. A VENGRU küldetése magas minőségű, időtálló, örök értékű darabok alkotása, reflektálva a vásárlók igényeire, és egyúttal teret adva a vevők kreativitásának. Bőrtáskáink formavilága könnyen felismerhető és megjegyezhető, esztétikáját a geometrikus formák határozzák meg.


A termékeink

„V mint Vengru, V mint variálható”

A táskáink egyediségét a nagyfokú variálhatóságuk adja. Minden táska pántja, fogója cserélhető, állítható, egy táskára akár több eltérő pánt is felcsatolható. A különböző színek és minták variálásával egészen egyedi kompozíciók állíthatók össze, a lehetőségeknek pedig csak a vásárlók kreativitása szab határt.

A Play moduláris kollekció darabjaira jellemző, hogy összeilleszthetők egymással: az alapul szolgáló táskák (hátizsák, shopper stb.) tetszés szerint összerakhatók kisebb ún. paneltáskákkal, amelyek az alaptáskák elejére cipzárakkal illeszthetők fel. A paneltáska így egyrészt külön zsebként funkcionál, másrészt megváltozik tőle az alaptáska külleme, ezáltal
pedig új, izgalmas formák és színösszeállítások hozhatók létre. A táskák multifunkcionalitását mutatja, hogy lecsatolva a paneltáska külön is hordható mini hátizsákként, övtáskaként, kis válltáskaként vagy akár pánt nélkül kézitáskaként. A vásárlók kreatív elképzeléseinek megvalósítását segíti a márka honlapján elérhető 3D táskatervező, amelynek segítségével a vevő a saját stílusára alakíthatja a Play moduláris kollekció táskáit, s így olyan egyedi táskát tervezhet, amilyennel biztosan nem fog összefutni az utcán.

A mára ikonikus, egymással összeilleszthető moduláris bőrtáskáink mellett idővel megjelentek a márka kínálatában a paneltáskákkal nem kombinálható, egyedi formavilágú bőrtáskák GEM kollekció, a vászontáskák V3 kollekció, valamint a kiegészítők – övek, pénztárcák, szemüvegtokok, karkötők, kulcstartók, óraszíjak, apró- és fülhallgató-tartók – is. Az alpaka sálak bevezetésével pedig új irányba: a ruházati termékek felé is nyitottunk.

A filozófiánk

„Táskát szabunk, határokat nem!

– hirdeti a mottónk, s nemcsak a variálható, illetve az összeilleszthető táskákat készítjük ennek szellemében, hanem a vásárlók kreativitásának teret adó 3D táskatervező is ezen elv mentén funkcionál.

A klímaváltozás kihívásaira reflektálva fontos számunkra, hogy a táskák és kiegészítők gyártásával a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. Ennek érdekében zömmel természetes alapanyagokat használunk, a műanyag felhasználását pedig a minimálisra szorítjuk. A táskák és kiegészítők alapanyaga elsősorban marhabőr, amely tulajdonképpen a marhahús előállításának mellékterméke. A bőr tehát – ellentétben a
műbőrökkel – nem igényel külön előállítást, s ahelyett, hogy a szemétben végezné, a különböző bőrtermékekben újrahasznosul, időtálló darabbá válik.

A táskák gyártása során keletkező hulladék csökkentésének jegyében a legkisebb bőrdarabokat is felhasználjuk, kis kiegészítőket – pénztárcát, karkötőt, apró- és fülhallgató-tartót, óraszíjat – készítve belőlük. A manapság gyakran hangoztatott rövid ellátási láncok alkalmazása céljából az alapanyagokat Európából (a bőrt és a fémkellékeket Olaszországból, a textilt Csehországból) szerezzük be, a bőrtermékek pedig kizárólag Magyarországon készülnek, hazai bőrdíszműves szakembereknek munkát adva. Szintén a fenntarthatóbb gyártás irányába mutat a bőrtermékek
kis szériában való előállítása és a raktárkészlet minimalizálása.

A csapatunk


Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás az Óbudai Egyetemen ipari termék- és formatervező mérnökként végzett. Mindketten ugyanannál a ruhaipari nagykereskedelmi cégnél helyezkedtek el, ahol megtanulták, mivel jár egy divatcég működése a tervezéstől a gyártáson át a piacra kerülésig. Az itt megszerzett tudással vágtak bele egy saját márka felépítésébe.

A két tervező különböző szemléletmódot képvisel: míg Boglárka háromgyermekes családanyaként gyakorlatiasabb, praktikusabb megközelítéssel viszonyul a tervezéshez, addig Tamás az extravagáns, művészi, igazi bevállalós formákat hozza a márka világába.

Bőrdíszműves szakembereink – akik ma már kizárólag a VENGRU termékeit készítik – sok évnyi tapasztalattal és precíz, kézműves szaktudásukkal gazdagítják a márkát.