Hasznos tippek a bőrtáskád megóvásához

(írta: v)

 

Gyakran hallhatod tőlünk, hogy célunk időtálló, örök darabok készítése. A magunk részéről mindent meg is teszünk ennek érdekében, de ahhoz, hogy a kedvenc táskád valóban hosszú évekig, akár évtizedekig a ruhatárad meghatározó eleme lehessen, bizony Neked is tenned kell. A bőr ugyanis – hasonlóan az emberi bőrhöz – ápolást igényel, mivel a feldolgozása után is lélegzik, kiszáradhat, illetve magába szívhatja a nedvességet. E havi bejegyzésünkben olyan tanácsokat adunk, illetve praktikákat fedünk fel, amelyeket ha betartasz, a táskád sokáig megőrzi szépségét, kezdeti kinézetét és egyúttal értékét.

 

Mindennapos törődés

 

Ahhoz, hogy tudatosan oda tudj figyelni a bőrtáskádra, nem árt tisztában lenni a bőr, mint anyag alapvető tulajdonságaival, illetve azzal is, hogy mit „nem szeret” a bőr.

 

A bőr pórusain keresztül nemcsak lélegzik, de nagyon könnyen magába szívja a vizet is. Ezért semmiképp se tedd a bőrtáskádat vizes felületre, és esős időben mindenképp ajánlott az esernyő vagy a – táskát is fedő – esőkabát használata. Bár a bőr ellenáll a hőnek és rövidebb ideig a tűznek is, a komolyabb hőhatás (fűtőtest közelsége, közvetlen erős és tartós napfény) bizony deformálhatja, roncsolhatja az anyagot.

 

A legtöbb természetes alapanyaghoz hasonlóan a különféle kemikáliákra nem reagál túl jól a bőr, ezért célszerű kerülni a vegyszerek, kozmetikumok bőrrel való érintkezését. A bőr rugalmas anyag, bizonyos mértékig nyúlik is. Ez egyrészt előnyös, másrészt viszont a rendszeresen túlzottan megtömött táska könnyen elveszítheti eredeti formáját. Arra is célszerű ügyelni, hogy éles tárgyakkal (pl. ékszerekkel) ne karcoljuk össze a bőrtáska felületét.

 

A mindennapos törődés részeként javasolt akár kétnaponta, de legalább hetente letörölni a port a táskáról egy puha kendővel vagy puha sörtéjű kefével. Ezzel nemcsak a pórusok esetleges eltömődését akadályozhatjuk meg, de fel is frissül a bőrtáska.

 

Tárolás  

 

Talán elsőre nem is gondolnánk, mennyire fontos a bőrtáska helyes tárolása. A táska ugyanis elveszítheti eredeti formáját, ha nem megfelelően tároljuk. Ha egy táskádat nem minden nap használod, célszerű kiüríteni, mielőtt a szekrénybe vagy polcra teszed. Ha pedig egy táskát csak egy adott évszakban használsz, tömd ki papírral, mielőtt az évszakváltáskor elrakod, így megőrzi az alakját. A táskát lehetőleg állítva tárold, ne pedig a fogójánál fogva felakasztva, nehogy a fogantyú megnyúljon.

 

A bőrtáskát száraz, jól szellőző, nedvességtől és közvetlen napfénytől mentes helyen tárold. A karcolásokat és szennyeződést elkerülendő, javasolt a táskát porzsákban (dustbag), vagy – ha az már nincs meg – egy tiszta, fehér párnahuzatban tárolni. Műanyag zsákot semmiképp ne használj a tároláshoz! Ügyelj arra is, hogy a táskát a fűtőtesttől távol tartsd, mivel a hő hatására a bőr kiszáradhat, megrepedezhet, deformálódhat. Nemcsak a nagy hő, de a nagy hideg is árt a bőrnek, ezért télen ne tárold a bőrtáskádat fűtetlen helyiségben vagy a hideg autóban.

 

Tisztítás

 

A legnagyobb odafigyelés mellett is elkerülhetetlen, hogy a táskát valamilyen szennyeződés érje, hiszen az életünket nem steril környezetben éljük, s végső soron nem mi vagyunk a táskáért, hanem a táska értünk.

 

Ha megtörtént a baj, és folt került a táskára, lehetőleg minél előbb távolítsd el. Ügyelj arra, hogy tiszta kézzel kezdj hozzá a tisztításhoz. A szennyeződést puha bőrtisztító kefével vagy ronggyal dörzsöld le, makacsabb szennyeződés esetén használhatsz langyos, néhány csepp ecettel vagy kevés szódabikarbónával elkevert, vagy enyhén szappanos vízbe mártott, majd jól kicsavart szivacsot is. Ha a vizes lemosást választod, utána azonnal alaposan töröld szárazra a bőrt, majd hagyd, hogy magától (szobahőmérsékleten) teljesen megszáradjon.

 

Mivel a bőr könnyen megszívja magát vízzel, sose mosd a bőrtáskádat bő vízzel, és főleg ne mosd mosógépben! A bőrt soha ne szárítsd sem tűző napon, sem hajszárítóval, sem fűtőtesten vagy annak közelében, sem pedig szárítógépben. Mind a gőzölés, mind a vasalás tönkreteszi a bőrt, ezért ezeket is kerüld el. Szintén kerülendők az erős, illetve klóros vegyszerek, mivel ezek roncsolják az anyagot és bőr színét is kifakítják.

 

Ápolás

 

Tartósabb használat hatására a bőr veszít természetes nedvességéből, s ettől a színe megfakulhat, anyaga kiszáradhat, merevebbé válhat. Éppen ezért a bőrtáskát nemcsak tisztítani, de rendszeresen – néhány havonta, a ritkábban használt táskák esetén legalább évente kétszer – ápolni is kell. Ehhez különféle kondicionáló szereket, bőrápoló olajokat, krémeket, balzsamokat lehet beszerezni. Ha inkább a házi praktikákban hiszel, akkor kiváló megoldás lehet a víztaszító hatású ricinusolaj, illetve a hidratáló és mélyen tápláló méhviasz.

 

Akármelyik ápolószert is választod, fontos, hogy a műveletet tiszta és száraz felületen kezdd, és előbb végezz próbát egy kevésbé látható helyen. A kondicionálót puha – mikroszálas – kendővel, körkörös mozdulatokkal és vékony rétegben vidd fel, majd várd meg a száradási időt.

 

 

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, a kedvenc bőrtáskád hálás lesz ezért, és sokáig lesz hűséges társad, a ruhatárad ékessége!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük