Valódi bőr vs. vegán bőr

Ahogy a fenntarthatóság és a klímatudatosság egyre inkább a figyelem fókuszába kerül, annál gyakrabban kérdezitek meg, miért valódi bőrt használ a VENGRU, miért nem váltunk sok más márkához hasonlóan vegán bőrre. A vegán bőr – pusztán neve alapján, első hallásra – talán környezetkímélőbb megoldásnak tűnhet, ugyanakkor legalább annyi érv szól ellene, mint mellette. De mennyire fenntartható a valódi bőr használata? Érvek és ellenérvek következnek a valódi bőr kontra vegán bőr témában.

A valódi bőr

 

A valódi bőr használatának fenntarthatósága mellett felhozott leggyakoribb érv, hogy a bőrt nem kell külön előállítani, hiszen az a húsipar mellékterméke, tulajdonképpen élelmiszeripari hulladék. Természetesen nem abban az értelemben hulladék, hogy szemétre való, sőt! Így azzal, hogy a divatipar felhasználja ezt az élelmiszer-előállítás során keletkező és a húsiparban nem hasznosítható alapanyagot, jelentősen hozzájárul a hulladék csökkentéséhez.

Ezzel szemben felhozható érvként, hogy a környezetet az terhelné a legkevésbé, ha egyáltalán nem ennénk húst, hiszen az állattenyésztés nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. 15 %-áért felelős, de a kiterjedt erdőirtásokért is, a nagyipari állattartás pedig sokszor kegyetlen módon bánik az állatokkal. Jóllehet ez mind igaz, álszentség lenne azt gondolni, hogy az emberiség egyik napról a másikra le fog szokni a hús fogyasztásáról. Amíg van igény hamburgerre, steakre és füstölt sonkára, addig állatokat fognak tenyészteni a húsukért, a bőrük pedig vagy a szemétben végzi, vagy jobb esetben más formában hasznosul.

Persze nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az állatbőrt ki kell készíteni ahhoz, hogy abból ruhadarab vagy kiegészítő készüljön. Ehhez többnyire még ma is különböző vegyi anyagokat használnak. S bár ezek felhasználását számos jogszabály szorítja keretek közé, a vegyi anyagoknak káros hatásuk van mind az azokkal a feldolgozás során kapcsolatba kerülő emberekre, mind pedig a környezetre. Ettől jóval környezetkímélőbb megoldás a növényi alapú anyagokkal végzett cserzés, amely után a bőrtermék képes teljes egészében biológiai úton lebomlani.

Miért időtálló?

A bőrből készült ruházati termékek és kiegészítők (táskák, pénztárcák, övek) sokkal tartósabbak, mint a szintetikus bőrből készült megfelelőik. Egy jó minőségű bőrkabát vagy bőrtáska akár egész életünkben elkísérhet minket. Mivel pedig az anyag az idő múlásával patinássá válik, akkor se dobjuk el, ha esetleg meguntuk, hiszen vintage darabként egy second-hand üzletben új életciklust kezdhet.

Végül nem feledkezhetünk meg a bőr természetes alapanyag mivoltából fakadó előnyös tulajdonságairól sem. Az állatbőrön lévő pórusok révén a bőrtermék lélegzik, bizonyos mértékig légáteresztő, így kényelmesebb viseletet biztosít, mint a vegán bőr. A valódi bőr ellenáll a hőnek és rövidebb ideig a tűznek is, nem olvad meg és nem kap lángra egyből, mint egy szintetikus bőrből készült darab. Az állati eredete miatt pedig a bőr rugalmasabb, elasztikusabb, mint a vegán bőr.

Fedeles zsebtáska - monochrome

2 IN 1 variálható bőr karkötő szett

GEM mini - monochrome

A vegán bőr

 

A vegán bőr kapcsán legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mi is az, mitől vegán és mitől bőr. Egy olyan anyag, amelyet mesterséges úton állítanak elő nem állati eredetű anyagokból (ezért vegán), és amely megjelenésében a valódi bőrt utánozza (emiatt hívják végül is bőrnek).

Ebből a meghatározásból már kikövetkeztethető, hogy a vegán bőr nem egy természetben létező alapanyag, hanem azt elő kell állítani. A vegán bőr létrehozásához használt két leggyakoribb anyag a poliuretán (PU) és a polivinil-klorid (PVC). Mindkettő műanyag, s ehhez köthető talán a legfőbb ellenérv a vegán bőrrel szemben: a műanyagnak mind az előállítása, mind utóélete súlyos környezeti terheléssel jár.

Amellett, hogy a PU és PVC alapanyagú műanyag termékekből a kopásuk során rengeteg mikroműanyag kerül a környezetbe (a folyóvizekbe, a tengerekbe, a levegőbe, és így végső soron az emberi szervezetbe is). Egyik sem biológiailag lebomló (azaz nem bomlanak le az élővilág organizmusainak hatására a természetben is megtalálható elemekre), hanem csupán a környezeti hatások miatt bomlanak le becsülhetően minimum több évtized, de inkább évszázad alatt.

Mindenképpen szólni kell azokról az innovatív fejlesztésekről, amelyek révén növényi alapanyagok részbeni vagy egészbeni felhasználásával állítanak elő vegán bőrt. Terjed a kaktuszbőr, az almabőr, a gombabőr, a banánrost, valamint az ananászlevelek rostjaiból előállított Piñatex is. Ezek mind környezetbarátabb eljárással készülnek, mint a műanyagalapú vegán bőrök, és jó részük gyorsabban is bomlik le. Hátrányuk viszont, hogy vagy nem rendelkeznek a valódi bőr kedvező tulajdonságaival, vagy pedig az előállításukhoz nem elhanyagolható mértékben használnak fel műanyagot is.

Mindezek mellett a vegán bőr előállítása kevesebb vegyszer igényel és az kevesebbe is kerül, mint a valódi bőr feldolgozása. Utóbbi ok miatt a vegán bőrből készült darabokhoz általában olcsóbban lehet hozzájutni. Az olcsóbb és kevésbé tartós termékek ugyanakkor jobban ösztönözhetnek a túlfogyasztásra.

KÉP: https://www.vegeacompany.com/

Melyiket válasszuk?

Most, hogy már ismeritek az érveket pro és kontra a valódi és a vegán bőr kapcsán, feltehetitek a kérdést, hogy végül is melyiket érdemes választani. A kérdésre nem lehet fekete-fehér választ adni. Mindenkinek magának kell dönteni, hogy mi a fontosabb számára: az állatok kímélete vagy a műanyag-felhasználás csökkentése; a tartósság vagy a termék kedvezőbb ára; a hulladék csökkentése vagy a kisebb vegyszer-felhasználás. Ezen szempontokat figyelembe véve olyan darabokat érdemes választani, amelyek mind az értékrendünkkel, mind a komfort-igényünkkel összhangban vannak.

S hogy a VENGRU-nál miért valódi bőrt használunk? Több alternatívát is megvizsgáltunk már, de eddig nem találtunk olyat, amely annyira tartós, ellenálló és rugalmas lenne, ugyanazt a minőséget biztosítaná, mint a valódi bőr. Emellett – elismerve az állattenyésztés negatív következményeit – inkább tartjuk ökotudatosnak feldolgozni a húsipar melléktermékét, mintsem olyan alapanyaggal dolgozni, amelyet műanyagból állítanak elő és a mi életünkben már nem fog lebomlani. Természetesen folyamatosan követjük az iparági trendeket és fejlesztéseket, és amint széles körben elérhetővé válik egy tisztán növényi alapú, igazi alternatívaként funkcionáló vegán bőr, megvizsgáljuk, hogyan alkalmazhatnánk azt mi is.

Ha bővebben is olvasnál a témáról, ezeket ajánljuk a figyelmedbe:

Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve

Is vegan leather worse for the environment than real leather?

Is Vegan Leather A More Sustainable Option? The Answer Is Complicated

here’s what you need to know about vegan leather vs. real leather

6 Differences Between Real Leather Vs Vegan Leather

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük